Unitat 2


CONTINGUTS


1. Lectura: Tinc un bloc
2. Vocabulario: La ruina. Els sinònims
3. Gramàtica:El grupo nominal
4. Ortografia:L'ús de  x , tx i tg
5.Saber fer:Escriure una recepta


----------------------------------------




VOCABULARI: LA CUINA



L’ESCALFADOR: el calentador

L’EXTRACTOR: el extractor

L’ARMARI DE CUINA: el armario de cocina

EL CONGELADOR: el congelador

LA CUINA: la estufa (la cocina)

L’ESPREMEDOR: el exprimidor

L’AIGUERA: el fregadero

EL TAULELL: el tablero

EL FORN: el horno

LA NEVERA: la nevera

EL DRAP DE CUINA: el paño de cocina
LA TORRADORA DE PA: la tostadora de pan
LA PLANXA: la plancha
EL RENTAPLATS: el lavavajillas
LA BALANÇA: la balanza
EL MICROONES: el microondas
L’ASPIRADORA: la aspiradora
LA BATEDORA: la batidora






------------------------------------

Què és una recepta de cuina?



Una recepta de cuina és un conjunt d’instruccions que descriuen de forma ordenada un procediment culinari. Està formada pel nom del plat, els ingredients i les quantitats necessàries, incloent-hi possibles alternatives, el nombre de racions, els estris necessaris i el temps d’elaboració, els passos detallats de la preparació i una descripció de la presentació final. Tot i això, també pot aparèixer informació extra com, per exemple, una valoració de la dificultat de l’elaboració del plat, informació de caràcter nutricional o l’origen i la història del plat.

 L’estructura
Tota recepta de cuina compta amb una estructura marcada. En aquest apartat analitzarem la seva estructura i explicarem detalladament què és allò que no hi pot faltar. Cal dir que els apartats que formen una recepta són el títol, una breu introducció, els ingredients, l’elaboració i alguna fotografia.

2.1 El títol 
El títol de la recepta ha de ser descriptiu i evocatiu, de manera que el lector es faci una idea aproximada del plat en qüestió. També, servirà d’ajuda al lector a l’hora de buscar la recepta, ja que en facilitarà la cerca. 

2.2 La introducció
La introducció és la part més creativa de la recepta. En aquest apartat, el cuiner o redactor pot expressar la seva opinió personal, tot comentant què té d’especial, per què l’ha triat, a qui li recomana i perquè, etc. També, pot explicar als seus lector a quina tradició culinària pertany, on anar a comprar els ingredients i les diferents maneres de presentar el plat.
És important especificar si és una recepta pròpia o bé ha modificat una recepta d’altres cuiners i, per tant, seria adient incloure les referències. Les expressions que s’utilitzen en aquest cas són: “recepta adaptada de” o “inspirada per”. 

2.3 Els ingredients
És en aquest apartat on comença pròpiament la recepta. Abans de res, cal incloure el nombre de racions que sortiran a partir dels ingredients que es presentaran a continuació, el temps requerit aproximat i la dificultat. Els ingredients s’han de presentar en forma de llista i han d’aparèixer en l’ordre exacte en què es faran servir en l’elaboració pas a pas. A més, al costat de cada un s’ha d’afegir la quantitat utilitzada d’aquell ingredient a la recepta. Si la recepta consta de diferents elaboracions, és recomanable fer una llista d’ingredients per a cada part seguint les característiques que hem presentat anteriorment. 

2.4 L’elaboració
Aquest és l’apartat més important de la recepta, per això, cal ser ordenat, precís i descriptiu. L’ideal és utilitzar un paràgraf per a cada pas, fent especial atenció a les mesures, al temps de cocció, a la temperatura i a la seqüència d’ingredients. Més endavant aprofundirem en com s'han de redactar aquestes instruccions. 

2.5 Fotografies
Les fotografies són el major exponent de la descripció visual, ja que ajuden a fer-se una idea de la textura i el color que hauria de tenir. Al llarg de tota la recepta es poden incloure fotografies dels ingredients, del procés d’elaboració i del plat final.
Les fotografies del procés d’elaboració són molt útils per orientar el lector a través dels diferents passos. És interessant, sobretot, afegir una fotografia dels passos que siguin més importants o requereixin més explicació. La fotografia del plat final és imprescindible, ja que permet que el lector es faci una idea del resultat que pot aconseguir.

Visto en:  Redacció especialitzada


Resultado de imagen de activitats  per a  treballar la recepta de cuina en primaria


----------------------


Treballem el text instructiu fent una recepta de cuina







---------------




cuinar sense foc from mia





https://www.sortirambnens.com/per-fer-a-casa/cuinar-amb-nens/













----------------------------------


08 Normes




09 Normes







------------------------
PRACTICA

Fixa't bé si la paraula s'escriu amb xtx o ig.